Boråsregionen

Temp

Illustration: Clara Borggren

Kulturskola

Kulturskolorna ska spegla den tid vi lever i och vara platsen där barnen i Sjuhärad upptäcker estetiska uttrycksformer och utvecklar sin skapande förmåga. Kulturskolan ska vara en kreativ mötesplats och en verksamhet där barn och unga har en tydlig röst, känner sig delaktiga och har inflytande.

Kulturskolorna i Sjuhärad ska bidra till en intressant och relevant verksamhet för barn och unga och i förlängningen ett mer dynamiskt och nyskapande kulturliv i hela Sjuhärad. Kulturskolan ökar sin tillgänglighet för barn och unga genom samverkan med öppen ungdomsverksamhet, skola och civilsamhällets mötesplatser för barn och unga.

Genom ett stärkt barnrättsarbete ökar utvecklingstakten till att bli en ännu mer attraktiv, tillgänglig och nyskapande Kulturskola för alla barn och unga.

Boråsregionen vill:

  • Stärka barn och ungas rätt att påverka kulturskolans verksamhet, utbud och utveckling
  • Bygga ett regionalt kulturskolekluster med gemensamt utbud av olika estetiska uttrycksformer
  • Fortsätta att arbeta för ett vidgat deltagande för barn och unga

Regional Kulturskolesamverkan i Sjuhärad

Samverkan

Kulturskolesamverkan i Sjuhärad är regional samverkan mellan Borås, Tranemo, Svenljunga, Ulricehamn, Vårgårda, Herrjunga och Marks kulturskolor.

Syftet är att stärka det gemensamma arbetet med barn och ungas tillgång till kultur.

Visionen- Från den delregionala kulturplanen

Visionen för samverkan mellan kulturskolorna i Boråsregionen är ”Sjuhärad – gränslösa musikoch kulturskolor för ett brett och rikt kulturliv i Boråsregionen”.
Kulturskolorna vill spegla den tid vi lever i och kulturskolorna ska vara platsen där barnen i Sjuhärad upptäcker estetiska uttrycksformer och utvecklar sin skapande förmåga. Det är viktigt att barnen som deltar i kulturskolornas verksamhet har roligt, känner sig viktiga och delaktiga och inkluderade i verksamheten. Tillsammans utvecklar kulturskolorna kompetenser och organiserar sig och lär av varandra. De samverkar med kulturförvaltningar, föreningsliv, skolor och högskolor, det fria kulturlivet och kulturinstitutioner nationellt och internationellt. Regional
samverkan leder till ett bredare utbud av estetiska uttryck för barn och ungdomar. Samarbete över kommungränserna bidrar till kompetensförsörjning.

Samverkanprojektet hade sin utgångspunkt i en rapport som ni kan läsa här:
Förstudie regional kulturskoleverksamhet Pdf, 466.7 kB.

För mer information kontakta Utvecklingsledare Anna Rådvik Sanner här

Eller Kulturstrateg Lisa Haeger här

Läs gärna om utbudet inom Kulturskolesamverkan här:

Borås Kulturskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.