Boråsregionen

Temp

Illustration: Clara Borggren

Kultur och samhällsbygge

Att bygga ett samhälle som är hållbart – kulturellt, miljömässigt och socialt – är ett gemensamt ansvar. I detta arbete bör kulturens företrädare vara en aktiv part och bidra med sitt perspektiv, i dialog med företrädare för andra samhällsområden. Detta förutsätter en nära dialog med invånare på olika platser och en lyhördhet inför lokala behov och förutsättningar.

Det svenska politikområdet Gestaltad livsmiljö syftar till att ta ett helhetsgrepp på utformningen av våra livsmiljöer, platserna där vi bor, arbetar och lever våra liv. Arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö ska ömsesidigt stärka varandra för att hantera de samhällsutmaningar vi står inför. Tillsammans ska dessa verksamheter bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle där alla ska ha möjlighet att påverka vår gemensamma miljö.

Politikområdet Gestaltad livsmiljö kan ytterligare stärkas genom EU:s satsning New European Bauhaus. Båda dessa initiativ ökar möjligheterna att samverka kring hållbarhetsfrågor och en bredare finansiering av kulturverksamheter.

Offentlig konst är en viktig del av området Gestaltad livsmiljö. Den offentliga konsten kan skapa nya sammanhang och förändra upplevelsen av en plats. För att ta vara på dess potential krävs bred samverkan. Därför bör samverkan kring gemensamma satsningar som 1%-regeln och andra stödjande strukturer fortsätta.

Boråsregionen vill:

  • Bygga stabilare strukturer inom området Kultur som samhällsbyggare, både mellan och internt i kommunerna
  • Stärka gemensamma platser som framhäver Sjuhärads unika identitet och ökar samverkan mellan kulturliv och civilsamhälle
  • Fortsätta att utgå från medborgarna med ett inkluderande arbetssätt och genom medskapande utgå ifrån respektive plats förutsättningar

Gestaltad livsmiljö och New European Bauhaus

Tillsammans med medlemskommunerna har vi ett antal processer igång när det gäller Gestaltad livsmiljö och dess europeiska motsvarighet NEB.

Läs mer om Gestaltad livsmiljö här:

Boverkets sida om Gestaltad livsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur Boråsregionen arbeter med NEB här:

Intern sida om NEB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

  •