Boråsregionen

Temp

Illustration: Clara Borggren

Kultur och lokal utveckling

Sjuhärad är en viktig nod för textilindustri, form- och design i Västra Götaland och Sverige. Området präglas av kulturhistoriska miljöer som binder samman textilindustrins uppkomst med dagens utveckling och framtidens innovationer.

Kulturell utveckling sker inte bara i kreativa stadsmiljöer utan äger även rum på landsbygden. Kulturella och konstnärliga initiativ till att skapa arbetsförutsättningar utanför de stora städerna kan bidra till vitalisering av en bygd och få positiva spridningseffekter. I sådana processer och klusterbildningar kan samtidskonsten spela central roll. Kulturell och konstnärlig självorganisering av detta slag bör därför stödjas.

Genom att identifiera olika platser, händelser och faktorer gemensamma för Sjuhärad kan områdets identitet stärkas och kommuniceras. På så sätt stärks besöksnäringen och arbetstillfällen åt konstnärer och kulturskapare kan uppstå. De kulturella och kreativa branscherna kan växa. Tillsammans kan vi verka för en ökad extern kulturfinansiering, både nationellt och internationellt.

Boråsregionen vill:

  • Fortsätta att arbeta med de medel som finns för att tillgängliggöra kulturarvet med hjälp av digitala verktyg, informationsspridning och strategiskt samlingsarbete
  • Stärka delregionens kulturella och kreativa branscher, med särskilt fokus på kulturaktörer
  • Bygga goda samarbeten med besöksnäringen utifrån kulturens uppdrag vad gäller bevarande, autentisk berättelse, lokal samhörighet och en hållbar framtid

Kulturarv Sjuhärad

Läs mer om det öppna Nätverket Kulturarv Sjuhärad här:

Intern sida Öppnas i nytt fönster.

 

  •