Boråsregionen

Temp

Illustration: Clara Borggren

Bibliotek, demokrati och läsfrämjande

Biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, främja litteraturens ställning och intresset för bildning och kulturell verksamhet. Biblioteksverksamheten är lagstadgad på både regional och kommunal nivå.

Biblioteken i Sjuhärad ska öppna dörrar till andra världar och göra den värld vi lever i mer förståelig. Biblioteken ska vara trygga rum, där alla är välkomna.

Det gemensamma samarbetet Knallebiblioteken utvecklas för att nå så många som möjligt och för att erbjuda bästa möjliga service. Samverkan ska ske kring bibliotekskatalog, fortbildning, programverksamhet och nya projekt.

Läsfrämjande är ett av bibliotekens huvuduppdrag, läsförståelse är ett fundament för det demokratiska samhället. Läsfrämjande insatser ska riktas till barn men också till andra grupper med behov av stöd. Samverkan med skolor kring kunskapsspridning och stöttning kring skolbibliotek ska ske.

Boråsregionen vill:

  • Stärka det demokratiska samtalet genom digitala och fysiska mötesplatser på bibliotek
  • Utveckla den gemensamma satsningen i Knallebiblioteken
  • Bygga robusta strukturer för läsfrämjande och språkutveckling för alla grupper

Knallebiblioteken

Knallebiblioteken är en samverkan mellan biblioteken i Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. Knallebiblioteken startade i ett delregionalt samarbete.

För låntagarna innebär Knallebiblioteken något helt nytt, ett gemensamt lånekort för alla åtta kommunerna. Du kan låna i Borås, lämna i Svenljunga eller reservera från Mark. Biblioteken delar system och böcker med varandra – mer för fler helt enkelt.