Boråsregionen

Temp

Illustration: Clara Borggren

Barn och ungas rätt till kultur

Enligt FN:s barnkonvention, som Sverige skrivit under och gjort till svensk lag, har barn och unga rätt att helt och fullt delta i konst- och kulturlivet. Det innebär att de ska ha möjlighet att ta del av, vara delaktiga i och ha möjlighet att påverka utformningen av kulturlivet. Det innebär även att barn och unga har rätt att bidra till konst- och kulturlivet genom sitt eget skapande.

Alla barn är skapande och lärande och har olika sätt att uttrycka sig. Genom att stödjas i dessa uttryckssätt utvecklas barnets kreativitet och skaparkraft. Genom eget skapande stärks barn och unga som individer och får ökad självkänsla. På så sätt ges unga människor förutsättningar att vara skapande och ifrågasättande, egenskaper som är fundamentala i byggandet av en egen identitet liksom av ett demokratiskt samhälle.

Människors kulturvanor grundläggs i barndomen. Det är därför en samhällelig uppgift att se till att alla barn och unga, särskilt de som annars inte skulle få det, får tillgång till konst och kultur.

Boråsregionen vill:

  • Stärka barn och ungas rätt att påverka den verksamhet de själva är del av eller tar del av
  • Stödja ungas kulturutövning, och ge plats för den påhittighet och det nytänkande som kännetecknar den yngre generationens nya kulturuttryck
  • Fortsätta att arbeta med barns rätt till kultur med utgångspunkt i FN:s Barnkonvention

  •