Bild

Praktiksamordning – nu är arbetet igång!

2019-10-24

Praktiksamordning med webbverktyget Praktikplatsen.se (PP.se) är igång.

Praktik är en utbildningsinsats som har olika namn och som ska erbjudas många elever/studerande:

  • PRAO (PRraktisk ArbetslivsOrientering) grundskolans årskurs 8 och 9
  • APL (ArbetsPlatsförlagt Lärande) yrkesutbildningar inom gymnasiet och vuxenutbildningen
  • LIA (Lärande I Arbete) eftergymnasiala yrkesutbildningar (YH)
  • VFU (VerksamhetsFörlagd Undervisning) högskoleutbildningar

I Sjuhärad såg alla parter som samverkar i Vård- och omsorgscollege att det kunde bli ”trångt” och brist på platser (samt ont om handledare) då alla elever/studerande ska erbjudas praktikplats. Men resonemanget löd: ”alla som har rätt till praktik ska erbjudas detta inom vo-sektorn i Boråsregionen!” De tog beslutet att ansöka om projektmedel från Sjuhärads kommunalförbund för att testa ett webbverktyg som effektiviserar praktiksamordningen. Ansökan beviljades och nu ska både kommunala och landstingsägda vård- och omsorgsverksamheter använda Praktikplatsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (PP.se) i Sjuhärad.

Implementeringsarbetet har startat med systemutbildning för personal inom skolverksamheterna och på arbetsplatserna. En grupp för processarbetet är formerad för att leda och stötta både personal och elever. Ännu har eleverna inte fått möjlighet att göra sina praktikplatsval på nätet, men snart är det dags. De blir då först ut att få välja arbetsplatser i sex kommuner i Boråsregionen!

På bilden ovan ser ni de som leder implementeringen av praktiksamordningen, från vänster:
Ivanka Zejnilovic (Bollebygd och Borås)
Carina Nyhage (Mark, Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo)
Leila Berntsson (Göteborgsregionens kommunalförbund)
Christina Player Pellby (regional processledare för VO-College Sjuhärad)

PS. Även Grundskoleförvaltningen i Borås Stad prövar Praktikplatsen.se under denna projektperiod. I systemet ska PRAO-platserna för årskurs 8 och 9 samordnas. Denna termin är det ca 1200 grundskole-elever som ska erbjudas praktik på någon arbetsplats i Boråsregionen. Är du intresserad av att erbjuda plats på din arbetsplats är du välkommen att ta kontakt med Jessica Till!
jessica.till@boras.com  alt 0707-36 39 86.

Dela: