Boråsregionen

Resurssmart kommun Sjuhärad

Projektägare: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund
Projektperiod: 2025-01-01-2027-12-31
Kontaktperson: Lisa Nilsson

Syfte

Resurssmart kommun Sjuhärad är ett treårigt samverkansprojekt som syftar till att minska matsvinn, engångsartiklar och förbättra källsorteringen i kommunala verksamheter i Sjuhärad. Genom delregionala utvecklingsmedel får förskolor, skolor och äldreboenden stöd att implementera åtgärder som uppfyller avfallsplanens mål och etablerar långsiktiga, hållbara rutiner som minskar klimatpåverkan och främjar cirkulärt arbete i regionen.

Fokusområde och insats i Utvecklingsstrategi för Sjuhärad

Projektet söker inom fokusområdet En cirkulär och hållbar delregion och insatsen Skapa förutsättningar till omställning mot cirkulära affärsmodeller genom att stimulera innovationer inom cirkulär produkt-och affärsutveckling

Sjuhäradsperspektiv

Projektet ska aktivt samverka med samtliga kommuner i Sjuhärad. Kommunala förskolor och äldreboenden i Ulricehamn, Borås, Mark, Tranemo och Svenljunga är involverade i projektet från projektstart i januari 2025. Inom projektet arbetar Boråsregionen i nära samarbete med medlemskommunerna. Via Avfallsplanenätverket får medlemskommunerna följa projektet löpande och ta del av projektresultatet, de bidrar även till att förankra och sprida resultatet vidare till sin kommun.

Förväntat resultat

Projektet har fem målsättningar

  1. Minska matsvinn
    Verksamheterna som deltar i projektet och väljer att fokusera på att minska matsvinnet lyckas nå målet i avfallsplanen att minska matsvinnet till 35 g per portion.
  2. Färre engångsartiklar
    Verksamheterna som deltar i projektet och väljer att fokusera på att minska mängden engångsartiklar lyckas nå målet i avfallsplanen att minska antalet engångsartiklar.
  3. Bättre källsortering
    Verksamheterna som deltar i projektet och väljer att fokusera på att förbättra källsorteringen lyckas nå målet i avfallsplanen om enkel och nära avfallssortering.
  4. Nya arbetssätt
    Testa och utveckla nya arbetssätt som förbättrar samverkan och möjligheterna att genomföra åtgärder som minskar klimatpåverkan och ökar det cirkulära arbetet.
  5. Flera verksamheter
    Arbeta med en bredd av verksamheter, skolor, äldreboenden och förskolor, med ambitionen att under projektperioden involvera cirka 30–40 verksamheter.