Bild

Orust och Ulricehamn - två goda exempel på framgångsrik omställning

2024-05-23

Orust och Ulricehamns kommuner har tagit ett stort kliv mot en mer hållbar fordonsflotta. För Orust del har man redan lyckats ställa om 36 procent av sin flotta.

Ulricehamn har haft framgång genom att skapa en central fordonsgrupp och en strategisk satsning på elbilar, särskilt på landsbygden.

– Det här känns fantastiskt och det visar också att man jobbar jättebra med detta ute i verksamheterna, säger Orust kommunalråd Catharina Bråkenhielm.

Hon betonar att det finns ett miljötänk inom kommunen när det gäller alla verksamheter vilket bland annat syns på kommunens arbete med ekomat, avfallshantering och transporter.

– Kommunen har en miljöambition överlag. Bland annat är 60 procent av våra livsmedel ekologiska.

När det gäller omställningen av fordonsflottan har den präglats av en successiv ersättning av fossilbilar med elbilar.

– Vi har ju hela tiden haft en intention att när vi ska byta och upphandla nytt så blir det till el för att uppnå våra mål, säger Catharina Bråkenhielm.

Just nu pågår en upphandling på 15 personbilar och sex tillgänglighetsanpassade minibussar, alla eldrivna.

Laddplatser

Samtidigt har kommunen också implementerat en enkel och kostnadseffektiv metod för laddplatser för elbilar. Verksamheterna betalar en fast summa för en parkeringsplats med laddbox, där kostnaden inkluderar parkeringsplats, laddutrustning och elanvändning. Modellen är enkel att administrera eftersom elförbrukningen inte behöver mätas individuellt.

– Vårt mål med omställningen är att gå till så mycket eldrift vi kan. Vi har tyvärr inga alternativ, vi har inte tillgång till HVO-bränsle eller biogas utan det är el som gäller, säger Andreas Larsson, fordonsansvarig.

I Ulricehamn har fordonsomställningen organiserats genom en central fordonsgrupp. Gruppen ansvarar för att ta fram underlag för fordonsbyten och ser till att omställningen sker på ett effektivt sätt. I denna grupp finns representanter från fastighetsavdelningen, vilket är avgörande för att ge stöd vid installation av laddstolpar.

Enligt Max Rademacher, tidigare enhetschef för strategi och utvecklingsenheten

i Ulricehamns kommun, har skapandet av fordonsgruppen gett tydliga fördelar. ”Samordningen mellan de delar av kommunen som behöver känna till och ges stöd i omställningen har blivit bättre,” säger Max.

Landsbygden först ut med elbilar

Ett intressant drag i kommunens strategi är att en stor andel av elbilarna har placerats på landsbygden. ”Landsbygden har inte tillgång till alternativ som biogas eller HVO, (diesel som tillverkas av förnybara råvaror), vilket gör elbilar till ett naturligt val,” förklarar Max.

För hemtjänstens del har elbilarna visat sig vara en väl fungerande lösning.

”De är hela tiden laddade till minst femtio procent och används på ett sätt som gör att batterierna alltid har tillräcklig kapacitet kvar,” säger Max.

Satsningen på fordonsomställningen i Ulricehamn har på många sätt visat sig vara en fungerade lösning, men omställningen har också inneburit vissa utmaningar.

“Utmaningen har dels varit att kunna räkna hem de ökade kapitalkostnaderna i minskade driftskostnader. Infrastrukturen i vissa fastigheter har varit undermålig vilket inneburit höga investeringar. Detta har framförallt varit en utmaning för de externa fastighetsägarna”, berättar Max.

Bild på logga