Bild

Bollebygd och Lysekil - Två kommuner som ligger i framkant med laddinfrastruktur

2024-05-23

Bollebygd och Lysekil är två kommuner som utvecklat sin laddinfrastruktur på ett framgångsrikt sätt.

Med riktade medel har Bollebygd exempelvis skapat förutsättningar för en grön omställning av bilflottan, vilket bidrar till att minska klimatpåverkan och underlätta övergången till eldrivna fordon.

Också Lysekils kommun har genomfört ett omfattande strategiskt arbete med att utveckla laddinfrastrukturen för att stödja övergången till eldrivna fordon.

I Lysekil utsågs en projektledare för att samordna arbetet i nära samarbete med kommunens fordonsamordnare. Först genomfördes en inventering av kommunens fordon, parkeringsplatser och fastighetsägande. Tillståndsfrågor hanterades parallellt för att möjliggöra en smidig installation av laddboxar.

För att hålla kostnaderna inom budgeten på två miljoner kronor valde kommunen en kostnadseffektiv strategi där laddboxar monterades direkt på fasader, vilket minskade behovet av kostsamma markarbeten. Där markarbeten ändå var nödvändiga installerades extra kapacitet för att möta framtida laddningsbehov. Laddboxarna har i vissa fall kopplats till befintliga reservkraftverk, för att säkerställa drift även vid elavbrott och stärka kommunens krisberedskap.

Laddutrustning upphandlades separat

Entreprenörer med ramavtal ansvarade för installationen, medan laddutrustning upphandlades separat för att optimera kvalitet och pris. Kommunen har hittills beviljats 800 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverket, vilket har varit ett viktigt tillskott till projektets finansiering och möjliggjort fler installationer än planerat.

”Vi är nästan i hamn. Vi har Skaftö kvar och anledningen till att det har dröjt därute är att vi inte riktigt har vetat var hemtjänsten ska ligga,” säger Irene Willhed, lokal- och fordonssamordnare.

”Jag är nöjd. Det är viktigt att en kommun som Lysekil kan vara en förebild och locka både medarbetare och invånare i allmänhet till att köpa eller köra elbil”, säger Jan-Olof Johansson och betonar det kommunala bolaget LEVA:s roll för att skapa ett elnät som försörjer alla nya laddstolpar i kommunen”, säger Jan-Olof Johansson, kommunalråd i Lysekil.

Satsning på laddinfrastruktur avgörande

I Bollebygd är satsningen på laddinfrastruktur avgörande för kommunens klimatarbete hävdar kommunalrådet Ulf Rapp.

”Framför allt handlar det om att vi ska kunna byta ut vår bilflotta till eldrivna bilar i våra verksamheter. Då krävs det att vi har laddstolpar på plats,” säger han.

För att möjliggöra övergången har laddstolpar installerats på tre strategiska platser i kommunen: tre vid TSN:s lokaler i Råssa, fem vid brandstationen i Bollebygd och en vid biblioteket.

Daniel Grönbek, enhetschef för fastighet, ser stora fördelar med investeringen.

”När verksamheter bestämmer sig för att köpa elbilar behöver de inte tänka på laddstationerna – det ingår i bytet. Det här har gjort hela processen smidigare och enklare,” förklarar han.

Att ha en central strategi för laddinfrastruktur gör också att kommunen kan säkerställa att satsningen genomförs på ett effektivt sätt.

”Vi vill inte bara prata om en grön omställning – vi vill visa att det går att göra skillnad i praktiken,” säger Ulf Rapp.

Bild på logga