Bild

Sjuhärads kommuner har till nästan 40 procent ställt om den interna fordonsflottan

2024-04-14

Det visar en rapport över hur omställningen hos Sjuhärads kommuner ser ut.

”Men för att nå målet till 2030 behöver vi öka takten i omställningen,” säger Angelica Rennerfelt, delprojektledare inom projektet GreenFleets.

Rapporten sammanfattar arbetet 2024 med en omfattande fordonsinventering och åtta kommunbesök. Den visar nuläget och framstegen bland kommunerna i Sjuhärad i arbetet med att ställa om sin fordonsflotta till 2030.

”Med tanke på att kommunerna har höga ambitioner om att bli fossilbränslefria till 2030 känns det bra att vi genomfört det här arbetet som en ambition om vägledning framåt,” säger Joel Böhm, Projektledare på Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och som är en av dem som tagit fram rapporten som ett led i projektet GreenFleets, en del av satsningen Fossilfri Boråsregion.

Vad är det för resultat som sticker ut mest?

”Det som sticker ut är att även kommuner med begränsade resurser aktivt försöker hitta lösningar för att minska sitt fossilberoende. Det visar på en bred förståelse för vikten av omställningen och en vilja att göra vad som är möjligt utifrån de lokala förutsättningarna.”

Kan man se skillnader i hur långt man kommit med omställningen geografiskt?

”De kommuner som haft bäst tillgång till biogas, såsom Borås, Ulricehamn och Vårgårda, har kommit längre i omställningen till fossilbränslefria fordon. En utmaning framöver är dock den begränsade tillgången på nya fabriksproducerade gasbilar, vilket påverkar möjligheterna att fortsätta expandera flottan av biogas. För att då upprätthålla och öka andelen fossilbränslefria fordon blir det därför viktigt att satsa på elbilar och, under övergångsperioden, biobränslen som HVO 100,” berättar Joel Böhm.

Joel påpekar också att tillgången till ett starkt elnät och möjlighet att bygga ut laddinfrastruktur har spelat en avgörande roll. Kommuner som har haft kapacitet att satsa på laddmöjligheter har också, naturligt nog, kunnat ökat sitt innehav av elbilar snabbare än andra.

Hur har responsen från kommunerna varit?

”Under höstens turné upplevde vi ett stort engagemang, och det var tydligt att kommunerna uppskattade möjligheten att diskutera dessa frågor tillsammans. Många lyfte fram att det är viktigt att ha ett forum där berörda aktörer – både inom kommunerna och de kommunala bolagen – kan mötas och utbyta erfarenheter.”

Angelica Rennerfelt menar att en av de viktigaste faktorerna för ett lyckat omställningsarbete är politisk uppbackning och tydligt mandat för tjänstepersoner att kunna driva processen.

”Planering av laddning är en avgörande faktor för snabb omställning och även fördelning av kostnader för fordonsägandet kan påverka viljan att ställa om,” säger hon.

Hur ska denna sammanställning användas framåt?

”Rapporten är till för tjänstepersoner och politiker. Bland annat kan den användas som en temperaturmätare på nuläget. Vi vill lyfta fram det goda arbetet som våra kommuner faktiskt gjort under åren, det är något som de ska vara stolta över. I rapporten fördjupar vi oss också i några av våra kommuners särskilt lyckade satsningar.,” säger Angelica Rennerfelt.

Projektet GreenFleets är ett Interregprojekt där danska och svenska parter samverkar. Projektägare är Aalborg kommune och Fyrbodals kommunalförbund är den svenska koordinerade parten. Kommuner, universitet och intresseorganisationer från båda länderna arbetar tillsammans för att hitta och implementera gröna lösningar vid omställningen av offentliga fordon.

Här kan du läsa hela rapporten (pdf) Pdf, 2 MB.

Bild på logga